Onderzoek & Behandeling

Hoe ziet een onderzoek en behandeling eruit bij Ademtherapie Westland?

Stap 1. Onderzoek 

Voordat we bij Ademtherapie Westland starten met een behandeling, vinden we het essentieel om een grondige diagnose te stellen. Onze holistische benadering begint met het begrijpen van de specifieke situatie van elke patiënt om een op maat gemaakt behandelplan te creëren. Bij het vaststellen van een mogelijk disfunctioneel adempatroon kijken we naar verschillende factoren, waaronder de ademmechanica, en voeren we specifieke tests uit, zoals de Bolt Score en de CO2-tolerantietest.

Waarnaar Wordt Gekeken?

  1. Adempatroon Observatie:

    • Onze ervaren ademtherapeut observeert het natuurlijke adempatroon van de patiënt, zowel in rust als tijdens activiteit. Afwijkingen in de ademhaling kunnen indicatief zijn voor een disfunctioneel adempatroon.
  2. Symptomenanalyse:

    • We luisteren zorgvuldig naar de symptomen en klachten van de patiënt. Veelvoorkomende symptomen van een disfunctioneel adempatroon zijn onder meer kortademigheid, hoge ademhaling en onrustige ademhaling.
  3. Adem Mechanica:

    • Via lichaamswerk bestuderen we de ademmechanica, met specifieke aandacht voor hoe de ribben en het middenrif bewegen. We analyseren ook de activiteit van ademhalingsspieren om inzicht te krijgen in de fysiologische aspecten van de ademhaling.
  4. Bolt Score Test:

    • De Bolt Score test is een gestandaardiseerde meting van de ademhalingsspanning en -diepte in rust. Een lagere Bolt Score kan wijzen op een verstoorde ademhaling en de behoefte aan verbetering.
  5. CO2-tolerantietest:

    • De CO2-tolerantietest beoordeelt hoe het lichaam reageert op veranderingen in het koolstofdioxidegehalte. Een goede tolerantie is cruciaal voor een gezond adempatroon.

 

De Behandeling

Maatwerk Behandelplan

Op basis van deze diagnostische stappen ontwerpen we een behandelplan op maat. Als een disfunctioneel adempatroon wordt vastgesteld, begint de behandeling met het aanleren van het juiste adempatroon. De Bolt Score en CO2-tolerantietest dienen als nuttige indicatoren om de voortgang van de behandeling te evalueren en aanpassingen te maken indien nodig.

Bij Ademtherapie Westland geloven we in de kracht van nauwkeurige diagnostiek en gepersonaliseerde benaderingen. Door deze grondige aanpak streven we ernaar om niet alleen de symptomen, maar ook de onderliggende oorzaken van ademhalingsproblemen aan te pakken, waarbij lichaamswerk een integraal onderdeel is van het begrijpen en herstellen van de ademmechanica. Hierdoor ervaren patiënten effectieve en duurzame resultaten.

Hoe Werkt de Behandeling – Ademtherapie 

1. Een Goed Adempatroon Aanleren:

  • We beginnen de behandeling met het aanleren van het juiste adempatroon. Het lijkt heel simpel, maar het is vaak moeilijker dan je in eerste instantie denkt. 
  • Je leert eerst ademen in een comfortabele houding en vervolgens toepassen in diverse situaties, zoals in een zittende houding maar ook in stand. 

2. Goed Ademen op de automatische piloot

  • Zodra de techniek beheerst wordt, gaat de behandeling verder naar deel twee.
  • Het nieuwe adempatroon wordt een automatisme door dagelijkse oefeningen. Het aller-belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het functionele ademen op de automatische piloot gebeurt. Hiervoor is doorzettingsvermogen en dagelijks oefenen cruciaal.

3. Ademen Tijdens Inspanning en spreken

  • Op het moment dat het functioneel ademen beter gaat op de automatische piloot kan er gestart worden met alle kennis toepassen in actie. Zo wordt het functioneel ademen meegenomen naar inspanning, zoals tijdens sport of wandelen. Ook wordt er aandacht besteed aan ademhaling tijdens spreken, zoals bij het geven van een presentatie, indien daar vraag naar is. 

4. Ademen als motor voor emotionele ontwikkeling

  • Ten slotte kan de ademhaling ingezet worden als motor op een innerlijke reis. Je gebruikt dan de adem om naar binnen te keren, verbinding te maken met onderdrukte emoties en overtuigingen. Een ademreis is een krachtig instrument om oude pijn en emoties los te laten en dichterbij jezelf te komen.