Ademtherapie bij Chronische pijn

Een weg naar verlichting en herstel

De Rol van Ademhaling bij Chronische Pijn

Chronische pijn is een langdurige, aanhoudende pijn die vaak niet direct gekoppeld is aan een specifieke verwonding of ziekte. De rol van ademhaling bij chronische pijn is cruciaal, omdat een disfunctioneel adempatroon kan bijdragen aan het in stand houden van pijn en het belemmeren van het natuurlijke herstelproces.

Hoe een Disfunctioneel Adempatroon Pijn in Stand Houdt

Een disfunctioneel adempatroon kan de cyclus van chronische pijn versterken en verlengen. Hier zijn manieren waarop dit kan gebeuren:

1. Spanning en Spieraanspanning:

Een disfunctioneel adempatroon, zoals oppervlakkige ademhaling of het vasthouden van de adem, kan leiden tot overmatige spanning in de spieren. Deze constante spanning draagt bij aan pijnlijke spierknopen en kan het herstelproces belemmeren.

2. Hyperventilatie en Overgevoeligheid van het Zenuwstelsel:

Een versnelde ademhaling (hyperventilatie) kan leiden tot een verstoring van de zuurstof-koolstofdioxide balans, wat de gevoeligheid van het zenuwstelsel verhoogt. Dit kan resulteren in een versterkte pijnrespons en het ervaren van pijn op een intensere manier.

3. Beperkte Mobiliteit en Verstoorde Houding:

Een disfunctioneel adempatroon kan gepaard gaan met een beperkte mobiliteit en een verstoorde lichaamshouding. Deze fysieke beperkingen kunnen leiden tot extra druk op bepaalde gewrichten en spieren, wat de pijn kan verergeren.

Hoe kan een Ademcoach Helpen?

Een ademtherapeut van Ademtherapie Westland speelt een belangrijke rol bij het doorbreken van de cyclus van chronische pijn en het bevorderen van herstel:

1. Bewustwording van Ademhaling:

Een ademtherapeut helpt cliënten bewust te worden van hun ademhalingspatroon en identificeert specifieke disfunctionele gewoonten die bijdragen aan chronische pijn.

2. Herstellen van Ademhalingsevenwicht:

Door middel van gerichte ademhalingsoefeningen leert de ademtherapeut cliënten een gezond adempatroon te herstellen, wat kan bijdragen aan het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning.

3. Stressmanagement en Ontspanning:

Ademtherapie omvat stressmanagementtechnieken en ontspanningsoefeningen om de algehele stressrespons te verminderen, wat cruciaal is voor het verminderen van pijngevoeligheid.

4. Individuele Begeleiding en Zelfmanagement:

Elke persoon ervaart chronische pijn anders. De ademtherapeut biedt individuele begeleiding en leert zelfmanagementtechnieken aan, zodat cliënten zelfstandig kunnen werken aan het bevorderen van herstel.

Met de professionele begeleiding van een ademtherapeut kunnen mensen met chronische pijn een pad naar verlichting en herstel vinden. De ademtherapeut van Ademtherapie Westland is naast ademtherapeut ook holistisch fysiotherapeut. Zie hiervoor ook: www.vitamaui.nl